вівторок, 10 липня 2012 р.

Чин відновлення Хресних обітів

Чин оновлення хресних обітів
 У часі Божественної Літургії після виголошення: Двері, двері в премудрості будьмо уважні  ієрей промовляє:
Уже стало гарною традицією в нашій Церкві відзначати день св. Володимира Великого, Просвітителя Руси-України, урочистими богослуженнями та відновленням хресних обітів. Цими літургійними актами ми прагнемо передусім подякувати Господеві за «великий дар хрещення» (Блаж. Іван Павло ІІ), що його удостоїлися наші предки понад тисячу літ тому, а також віддати шану багатьом поколінням наших співвітчизників, які впродовж усієї християнської історії нашого народу зберегли у своїх серцях святу віру й передали її нам, своїм нащадкам. Прославляючи Господа Бога спільною літургійною молитвою за те, що світло Євангелія Христового засіяло на Київських горах, а звідти – по всій нашій Батьківщині, а навіть і далеко поза її межі, ми хочемо подякувати Йому і за ласку святого Хрещення, якої ми удостоїлися в нашому житті. Водночас відновленням наших хресних обітниць ми прагнемо заявити нашому Творцеві й Спасителеві, що хочемо відкрито визнавати нашу віру, боронити її та жити нею  в нашому особистому, родинному, професійному й суспільному житті. (Блаженніший Святослав, 20 липня 2011 року Божого, звернення з нагоди дня Святого Рівноапостольного Великого Князя Володимира та відновлення хресних обітів)

Диякон виголошує:
Господеві помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Ієрей промовляє:

І нині благодаримо Тебе Владику Бога і Отця, що удостоїв нас участі святих у світлі, бо визволив Ти нас від частки темряви і перевів в синівське царство любові Твоєї, яким маємо відкуплення, відпущеня гріхів, ним просимо і небесної слави Твоєї спадкоємства, щоб ототожнившись смерті плоті Його через святе хрещення, через життя згідно з заповідями Його і відвернення від плотських пристрастей стали причасниками воскресіння Його і царства вічного у світлості святих Твоїх у світлі Лиця Твого. Бо Ти — Просвічення наше і Тобі славу возсилаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на віки віків.
Тоді ієрей повертає вірних на захід і мовить:
Чи відрікаєшся сатани, і всіх діл його, і всіх ангелів його, і всього служіння його, і всієї гордині його?
Вірні відповідають:
Відрікаюся.
Ієрей говорить удруге:
Чи відрікаєшся сатани, і всіх діл його, і всіх ангелів його, і всього служіння його, і всієї гордині його?
Відповідь: Відрікаюся.
Ієрей говорить утретє:
Чи відрікаєшся сатани, і всіх діл його, і всіх ангелів його, і всього служіння його, і всієї гордині його?
Відповідь: Відрікаюся.
Знову питає ієрей:
Чи ти відрікся (або відреклася) сатани?
Вірні  відповідають:
Відрікся (або відреклася).
Це вчинивши, ієрей повертає вірних лицем до сходу. Ієрей їм каже:
Чи з’єднуєшся з Христом?
Вони  відповідають:
З’єднуюся.
Ієрей говорить удруге:
Чи з’єднуєшся з Христом?
Відповідь: З’єднуюся.
Ієрей говорить утретє:
Чи з’єднуєшся з Христом?
Відповідь: З’єднуюся.
Знову мовить до них ієрей:
Чи з’єднався (або з’єдналася) ти з Христом?
Відповідь: З’єднався (або з’єдналася).
Ієрей мовить:
Чи віруєш Йому?
Відповідь: Вірую Йому як цареві і Богу.
Далі говорять:
Вірую в єдиного Бога Отця, вседержителя, творця неба й землі, і всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перед всіма віками. Світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він задля нас, людей, і нашого ради спасення зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком. І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований. І воскрес у третій день, згідно з Писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а Його царству не буде кінця. І в Духа Святого, Господа, животворящого, що від Отця [і Сина] ісходить, що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків. В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву. Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів. Очікую воскресення мертвих: І життя будучого віку. Амінь.
По закінченні святого символу, ієрей знову його запитує:
Чи з’єднався (або з’єдналася) ти з Христом?
Відповідь: З’єднався (або з’єдналася).
Ієрей запитує вдруге:
Чи з’єднався (або з’єдналася) ти з Христом?
Відповідь: З’єднався (або з’єдналася).
Ієрей запитує втретє:
Чи з’єднався (або з’єдналася) ти з Христом?
Відповідь: З’єднався (або з’єдналася).
Ієрей каже:
І поклонися Йому.
Вірні  поклоняється, кажучи: Поклоняюся Отцю, і Сину, і Святому Духові, Тройці єдиносущній і нероздільній.
Тоді продовжується Божественна Літургія виголосом  диякона:

Станьмо гідно, станьмо зі страхом, будьмо уважні, щоб святе приношення в мирі приносити.
*****

Рік Святих Таїнств.
Молитва благодарення – подяки за Рік Святих Таїнств.
У часі Божественної Літургії після: Нехай буде ім’я Господнє благословенне від нині і до віку
Диякон виголошує:
Господеві  помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Патріарх (ієрей) промовляє:
Всемогутній Боже, Отче Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, благодаримо і прославляємо Тебе на всякому місці владицтва Твого. Бо в незбагненних глибинах премудрості Твоєї  задумав єси таїнство спасіння роду людського, що відпав від благодаті Твоєї через гординю диявола і власний непослух. Ти вибрав народ святий для Себе і багаторазово різними способами говорив до нас через рабів Твоїх пророків,  коли ж настала повнота часів Ти з невимовної любові Своєї післав Сина Твого Господа нашого Ісуса Христа і хресною смертю та воскресінням Його переміг владу смерті, і надію вічного життя нам дарував. Він, відходячи до Тебе, Отця Свого і Бога нашого, не залишив нас, але зіслав Духа Святого на апостолів і продовжує звершувати таїнство спасіння світу через Церкву, главою якої Сам Він бути ізволив.
Він встановив Таїнства християнського життя як знаки Свого перебування між нами і Сам, молитвою Церкви і діями служителів, відроджує водою, надихає Духом, живить Тілом і Кров'ю Своєю, гріхи прощає, недуги уздоровляє, вірних вінчає і достойних поставляє служителями Таїнств для спасіння світу.
За це благодаримо Тебе нині, за кожного, хто у Таїнстві Хрещення став для нас образом дієвості спасіння світу; за кожного, хто у таїнстві миропомазання явивє нам силу дії Духа; за кожного хто у причасті Тіла і Крові являє таїнство єдності Тіла Твого; за кожного, хто у таїнстві покаяння явивє нам милості і щедроти чоловіколюб'я Твого; за кожного, хто у таїнстві єлеопомазання явивє нам готовість Твою зціляти всякі недуги тіла, а передусім душі нашої; за кожного, хто у таїнстві подружжя являє нам тайну любові Церкви і Христа Твого; за кожного, кого покликав Христос священнодіяти таїнства на збудування Церкви і на спасіння світу.
За все це благодаримо Тебе і просимо: будь і надалі милостивий до нас і даруй нам щедроти Твої благодаттю і чоловіколюб'ям Христа Твого, з Яким благословен єси, з Пресвятим  благим і животворящим Твоїм Духом, завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Також доступна версія для завантаження. Завантажити

Немає коментарів:

Дописати коментар